srijeda, 28. rujna 2016.

Pa da sumiramo! Svi imaju program – Daj mi glas, ti si mi spas!!

Još 4 dana ostalo je do sudbonosne odluke građana Tuzle o tome da li će svoj život promjeniti na bolje ili na gore. Svi su nezadovoljni, svi su ozlojađeni, svima nešto fali. Ali... u nedjelju će veliki broj istih tih nezadovoljnika radije ostati uz facebook i komentarisati kako i dalje ništa ne valja.

Političke opcije su u ovoj kampanji građanima Tuzle ponudili toliko šarolikih ideja, ideologija, iskrenosti i laži, kako do sada nije zabilježeno. Jedni su ponosni na tekovine nacizma, drugi su ustrajni u odbrani antifašizma, a oni treći balansiraju na obje skije i čekaju konačnog pobjednika – kojem će nakon izbora u klizećem startu uletiti u analni otvor.

Jedni nude stabilnost, drugi nakon skoro 3 decenije vladavine nude nekakve promjene, treći glume čarobnjake i  nude nam život kakav želimo, a oni četvrti bi da budu dobre komšije. Rijetki su oni koji su građanima Tuzle ponudili nešto konkretno.

Cijela kampanja oslikala je kritiku drugih. Kritiku bez konkretnog prijedloga rješenja. „Dajte nama vlast pa ćete vidjeti!“ – uglavnom je poruka koja stiže iz stranačkih tabora. Zape mi za oko jedan mladi kandidat koji je za svoju kampanju uzeo konkretnu temu – povoljni stanovi za mlade. I baš je odudarao od ostalih panfletija, pa čak i u svojoj stranci.

Efikasna a ne glomazna administracija. Uvođenje modernih tehnologija u rad gradskih servisa, tako da se građanima omogući da svoja prava na dokumentaciju rješavaju efikasno u kancelariji svoje mjesne zajednice. Vraćanje statusa pravnog lica mjesnim zajednicama, uz pojedina ograničenja u svrhu sprečavanja zloupotreba, čime bi se otvorila mogućnost da mjesne zajednice dobrim dijelom same ulažu trud u svoj razvoj. Postavljanje sposobnih ljudi u mjesne zajednice, koji imaju iskustva i energije da kao najniži pravni organ lokalne samouprave apliciraju na međunarodne projekte, kako bi od stranih donatora obezbjedili sredstva za razvoj i izgradnju svoje lokalne zajednice. Ravnomjerna raspodjela sredstava za komunalnu izgradnju na svih 40 mjesnih zajednica. Veća briga za ekološki najugroženije mjesne zajednice usmjeravanjem većine sredstava od obeštećenja Elektroprivrede BiH u njihov razvoj. Rigorozniji uslovi za pogodnosti za otvaranje velikih tržnih centara, gdje će se za iste te pogodnosti vlasnici usloviti da zaposlenim tuzlacima daju pristojnu platu i redovno plaćaju doprinose. Konkretniji odnos prema omladinskim organizacijama, te izdvajanje većih sredstava za rad omladinskih organizacija i promociju njihovih djelanosti.

Ovo su samo neki od bitnih – konkretnih – segmenata za koje se budući vijećnici moraju zalagati. Ovo nismo čuli tokom, uglavnom morbidne kampanje. Sve što smo čuli, tipična je borba za položaj koji će izabranom zvaničniku donijeti ličnu korist. Zbog toga bi većina kandidata na ovim izborima mogla imati slogan „Glasajte za mene, jer vama će biti isto a makar će meni biti bolje!!“.

Sve ovo nabrojano promovisao je politički subjekt kojem i sam pripadam i čiji sam kandidat. Ah.. ti mediji, ti instrumenti u rukama režima. Zbog takvih medija, glas razumnih kandidata, uključujući i onog mladog kandidata koji se zalaže za stambeno zbrinjavanje mladih, nije došao do ušiju javnosti. Krajnji doseg su društvene mreže, a da mogu i njih bi u toku kampanje zabranili.

Zbog toga, u naredna četiri dana, dobro mućnite glavom i razmislite: Da li glas treba dati ličnim karijeristima ili svojim komšijama koji iskreno žele da pomognu razvoju svoga grada – svoje Tuzle – svoje svetinje!

DANIJEL SENKIĆ


Nema komentara:

Objavi komentar