ponedjeljak, 26. rujna 2016.

Danijel Senkić: Tuzlom pokušava zavladati farmaceutska mafija


Danijel Senkić, novinar i urednik portala „Dosije.ba“ kandidat je BOSS – Bosanske stranke – Mirnes Ajanović za Gradsko vijeće Tuzla. Ovaj novinar postao je prepoznatljiv po istraživačkim tekstovima, zbog kojih je uglavnom završavao u sudskim klupama. Zanimljivo je da nijedan sudski spor još nije izgubio. Za ove izbore Senkić je svojom kandidaturom uveliko zbunio javnost.

„Mnogima je čudno zbog čega se neko kao ja ozbiljno kandidovao za Gradsko vijeće Tuzla. Mislim da je krajnje vrijeme da, osim istraživanja i pisanja dam i konkretan doprinos. A taj doprinos najbolje mogu dati kroz konkretan rad u interesu građana svoga grada.“, pojašnjava Senkić.

Salines: Zbog čega BOSS?

Senkić: Po ideološkom opredjeljenju sam socijaldemokrata, ali ne socijaldemokrata tipa prilagođavanja ove ideologije ličnim, stranačkim ili tamo nekim etno – religijskim interesima. BOSS ima konstantu djelovanju u cilju borbe za racionalne interese građana. Zbog toga i jesmo meta svima, svim segmentima društva, od vlasti do samih medija koji su nas zbog takvog djelovanja stavili pod totalnu medijsku i svaku drugu blokadu. Vrlo precizno rade svoj posao, građanima plasiraju informacije i spinove o nama onako kako oni žele. Mi smo primorani tražiti sasvim druge mogućnosti da dođemo do građana, ali u toj borni sigurno nećemo stati.

Salines: Osim BOSS-a postoje i druge socijaldemokatske opcije. Za SDP Vas neću pitali, jer ste u više navrata javno izrekli svoj stav o njima. Ali, postoji, recimo i Demokratska fronta koja je takođe ljevičarska stranka. Zašto ne sa njima?

Senkić: Demokratska fronta u Tuzli je sve osim ljevičarske stranke. To je interesna grupa i kandidatura Alena Gadže za gradonačelnika nije nikakav potez ljevice, nego iznuđeni potez interesnih grupa okupljenih oko nacionalističkih stranaka. Sve je usko povezano sa kandidaturom Bahrudina Hadžiefendića.

Salines: Hoćete da kažete da je Alena Gadžu ustvari kandidovala SDA ili SBB?

Senkić: Ne vucite me za jezik, neće valjati...

Salines: Želim. Ako već kažete nešto bilo bi lijepo i da pojasnite.

Senkić: Svi smo svjedoci predizbornih pregovora da SDP i DF ponude zajedničkog kandidata za gradonačelnika Tuzle. Sve je skoro bilo i riješeno, ali, ne lipši magarče... Na kraju, kao, uslov DF-a je da taj kandidat ne bude Jasmin Imamović, nego neko deseti. Otkud odjednom ta odluka? Ja vam kažem, usko je vezana za zahtjev Bahrudina Hadžiefendića prema pojedinim funkcionerima u DF-u, jer je dio vrha DF-a duboko upetljan u farmaceutski kriminalni lobi kojem pripada i sam Hadžiefendić. Pa tom linijom je i imenovan na mjesto ministra zdravlja u TK. A kandidatura Alena Gadže za cilj ima samo jedno – slabljenje pozicije Jasminu Imamoviću. Gadžo je ovdje pijun i kolateralna šteta.

Salines: A pripadnik farmaceutskog lobija iz DF-a je?

Senkić: Brat Damira Bećirovića.

Salines: Možda bi bilo dobro da nam malo detaljnije pojasnite tu vezu.

Senkić: A možda bi bilo dobro da se i ostale kolege počnu baviti istraživačkim novinarstvom. Pa i vi, zašto da ne. Recimo, provjerite na čije ime je registrovan Audi Q7 koji vozi Bahrudin Hadžiefendić. Bit će vam čudno, ali ministar zdravlja TK vozi auto čiji je vlasnik „Tuzlafarm“. Dakle, Hadžiefendić kao uposlenik farmaceutske kuće biva postavljen za ministra zdravlja. Nije li to malo sukob interesa, posebno ako se i dalje vodi kao kadar „Tuzlafarma“? Eh, sve bi to bilo normalno da njegova matična firma nije za njegovog mandata sa UKC Tuzla izvukla preko 10 miliona maraka kroz ekskluzivno pravo na prodaju lijekova i opreme. Toliko o Hadžiefendiću, hajdemo malo na Damira Bećirovića, lika iz vrhuške DF-a. Damir Bećirović vozi Audija Q7, vlasništvo „Tuzlafarma“. Ko je direktor „Sarajevofarma“?, ispostave „Tuzlafarma“ u Sarajevu?

Salines: Brat Damira Bećirovića.

Senkić: Da li trebam dalje pričati?

Salines: Možda i ne trebate. Neka čitatelji sami izvedu zaključak, a nadam se da će i ostale kolege imati pune ruke posla tragom ove priče. Šta mislite o kandidaturi Hadžiefendića i morbidnoj kampanji sa svih strana vezanoj za njegovu kandidaturu?

Senkić: O Hadžiefendiću kao osobi nisam kompetentan pričati. O Hadžiefendiću kao kandidatu za gradonačelnika Tuzle, jesam itekako. Čovjek koji javno kaže da je ponosan na djeda nacistu, javno je izrekao i za koju se ideologiju zalaže. To je opet on kao pojedinac. Ali kada iza njegove izjave stanu SDA i SBB, onda je to veliki problem. Znači, imamo dvije stranke, inače na vlasti u BiH, koje u naš grad pokušavaju uvestu nacističku ideologiju. I što nismo mogli povjerovati u to, sve sumnje je otklonio Sabahudin Imamović, predsjednik tuzlanske SDA svojim istupom na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla kada je najmorbidnije reagovao na poziv Mirnesa Ajanovića da se u Tuzli sačuva antifašistička tradicija. Dakle, Bahrudin Hadžiefendić je pokušaj reinkarnacije njegovog djeda, i to je svakom pametnom čovjeku jasno.

Salines: Šta mislite o predizbornim sloganima stranaka u Tuzli?

Senkić: Napoj za ovce koje od gladi i ne kontaju šta piše. SDA – SNAGA ZA PROMJENE – a šta će oni mijenjati? Mislim, šta može da promjeni neko ko treću deceniju onaniše po našim životima i sudbinama? Šta da mijenja neko ko nas je doveo u samu provaliju, neko ko je rasprodao sve što se rasprodati moglo? SBB – MI NUDIMO STABILNOST! – Ovi pojma nemaju ni za šta su se kandidovali. Kakvu stabilnost? Pa ovo su lokalni, dakle komunalni izbori, a SBB nudi nekakvu stabilnost kao da su se kandidovali za članstvo u NATO savezu. DF – ZA ŽIVOT KAKAV ŽELIŠ! – Da nije malo preambiciozno. To Željko Komšić umislio da je svemoguć. Ej moj Željko, nemaš ti pojma koje su naše želje. Imamo čak i one morbidne izborne poruke. Jedna od njih je poruka „Naše stranke“ – BUDI DOBAR KOMŠIJA. Ovo što ću reći, vjerovatno se neće mnogima svidjeti. Ali ja ne pričam da bih se nekome dodvorio, nego da bih svima ukazao na činjenice, kakve god da su. Listu ove stranke koja želi da bude dobar komšija vodi čovjek čiji je rođeni brat bio komandant srpske diverzantske jedinice. Poginuo je na ratištu, a likvidirali su ga tuzlanski diverzanti. Da vas sad ja pitam: Da li neko kome su tuzlanski diverzanti likvidirali brata, koji je bio u službi ubijanja građana Tuzle i BiH, može da voli te iste građene Tuzle??

Salines: A izborni slogan BOSS-a?

Senkić: Izborni slogan BOSS-a je rezultat svega do sada što sam vam rekao. TUZLA NE SMIJE PASTI!

Salines: Kojim putem ćete ići ukoliko dobijete povjerenje građana i uđete u Gradsko vijeće Tuzla?

Senkić: Onim putem kojim BOSS konstantno i ide. Borba za interese i prava građana. Svjesni smo mi da takav vid borbe najviše ide na štetu samom BOSS-u. Mi ne balansiramo, ne uvlačimo se nikome zbog ličnih interesa. Zbog toga mnogima i izgledamo čudno. Mnogi nas ne mogu ni shvatiti, jer je ovdje jedino shvatljivo kada ste politička prostitutka. Jedino tada izgledate politički normalno. Mi ostajemo kakvi i jesmo, a da li će građani to prepoznati ili će poletiti za paklom kobasica pred istek roka ili za 20 maraka pred biračkim mjestom, ostaje da vidimo.

Salines: Kakvu završnicu kampanje očekujete u Tuzli?

Senkić: Najmorbidniju moguću. Već pripremam dokaze koji jasno pokazuju da SDA ne bira sredstva i da će u samoj završnici kampanje pribjeći najmorbidnijim spinovima a sve u cilju uzimanja vlasti u Tuzli. Ogromni su novci u igri. Viđenijim građanima šalju mailove i nude im određene svote novca da „uzburkaju“ građane, posebno u prigradskim mjesnim zajednicama. Otvoreno im traže brojeve računa i koliko novca žele. Naravno, ti dokazi će vrlo brzo izaći u javnost i građani moraju znati sa kojim se sredstvima koriste naci stranke da uzmu vlast u našem gradu. U nedostatku argumenata spinovat će nosioce ljevičarskih lista sa izmišljenim detaljima i njihovih privatnih života. Već su krenuli sa plakatom koji ne prije nekoliko dana osvanuo na ulicama Tuzle, gdje pozivaju Imamovića da se povuče zbog Slobode. Plakati nepotpisani, ali se jasno zna autor. Isto jutro, Sabahudin Imamović šeta Korzom i pregleda da li su plakati uredno polijepljeni.

Salines: Sabahudin Imamović?

Senkić: Moralna veličina, konstantan u svojoj ideologiji. Toliko konstantan da je devedesetih godina bio predsjednik Mjesnog odbora Foruma mladih SDP-a Šićki Brod. Dakle, samo jedan u moru onih čije moralne vrijednosti određuje lični interes. Da stvar bude gora, Sabahudin Imamović zbog ličnog interesa nije promjenio stranku, nego ideologiju. Zamislite koji moralni leš morate biti da uradite nešto slično.

Salines: I za kraj, Vaša poruka biračima.


Senkić: Vrlo jednostavna i jasna – TUZLA NE SMIJE PASTI!

1 komentar:

  1. Šta čovjek ima da komentariše i vrapcima je jasno šta je zlo i ko je ko samo glupom narodu nije jasno jer je glup ili se pravi glup jer bože moj ima nekoga u tim stranačkim partijama koje su pogubne za narod kao i za državu BiH ili baš iz ličnih interesa

    OdgovoriIzbriši